onsdag 6 juli 2011

V. 27 +


Barnet:


Cirka 35 cm lång, vikten mer än 1 kg.
Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Insulinets uppgift är att göra det möjligt för kroppens celler att ta upp socker som cirkulerar i blodet efter en måltid. Cellerna utnyttjar sockret som energi, antingen förbränns det eller lagras. Inget fett behöver då brytas ner och på så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.


Mamman:
Mindre plats för lungorna
Många kvinnor upplever att de nu blir mer känsliga och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt. Situationen du befinner dig i är både känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande Ha överseende, sköt om dig på bästa sätt och berätta för din partner om dina tankar och känslor. Det är en spännande tid för er båda och det är viktigt att ni gör varandra delaktiga i det som sker. Kanske känns det verkligare nu för dig som snart skall bli pappa? Det är påtagligt att det är ett litet barn som rör sig där inne och du kan säkert känna hur barnet rör sig när du håller handen mot din kvinnas mage.
Börjar känna mig mer och mer gravid nu. Skönt att jag inte gått upp så mycket i vikt och att magen inte är så stor. Hoppas dock att bebis växer som den ska.

Som förra veckan hör foglossning, halsbränna, sammandragningar och ryggont till vardagen. Ser fram emot semester nu. Tungt att jobba i värmen.

För övrigt så är det en livlig krabat i magen. Full rulle flera gånger om dagen. Minns inte att det var så mycket med Hugo.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej gumman! jäklar vilken mage du börjar få!! finis! puss filippa