onsdag 25 juni 2014

SYRÉNSAFT

Blev inspirerad av en vän som lagt upp en bild
på syréner och skrev att hon skulle göra saft.
Jag kunde helt enkelt inte låta bli att testa.
Hade ju aldrig hört förr att man kunde göra saft på syren.



För att göra syrénsaft behöver du
40 klasar syrénblommor. Jag använde dem som är blålila.
2 liter vatten
2 kilo socker (kan minskas något)
2 st citroner 
50 gram citronsyra

Så här gör du
Lägg först syrénklasarna på vitt papper, för att ev. svarta kryp
skall trilla av, och sedan i ren hink.
Koka upp vattnet med sockret och häll det hett över blommorna.
Borsta citronerna väl och skala eller riv av det gula. 
Dela frukten och pressa ur saften.Blanda ner citronskal, citronsaft och 
citronsyra i syrénhinken.
Täck över och låt stå svalt 4 dygn. Rör om två gånger varje dag.
Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara svalt. 
Går också utmärkt att frysa! 


Nu har ju tyvärr syrénen blommat över, ialla fall neråt landet.
Men spara receptet och gör till nästa år vettja!

Jag tyckte så mycket om den att jag genast plockade ihop
80 klasar och gjorde dubbel sats.

1 kommentar:

Hemma på Sjuan sa...

Syrénsaft var nåt nytt för mig! Men jag funderar på att göra flädersaft, kram Suss