onsdag 24 augusti 2011

V 34+

Barnet:


Barnet väger runt 2,5 kg.
Lårbenet är ungefär 6 cm. Huden är täckt av ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar huden i fostervattnet. Navelsträngen är nästan en halv meter lång. Den är snurrad som en telefonsladd, elastisk och stark.


Mamman:
Hud som kliar, armar som krymper
Den allra sista delen av graviditeten närmar sig. Hos förstföderskan har barnet oftast lagt sig med huvudet fixerat ner i bäckenet. Det kan vara en av anledningarna till att det inte rör sig på samma sätt som tidigare. Det har inte längre samma svängrum. Barnet ökar i vikt med mellan 25 och 30 gram per dag och det börjar bli rejält trångt. Det räcker med att du känner liv varje dag. Många tycker att barnet har mer bestämda perioder, vanligen kvällstid, när det är som livligast. Du kan känna dig trött och ha ont i både rygg och bäcken. Magen börjar bli stor och tung. Det är inte så konstigt om du känner dig obekväm. Kanske oroar du dig för att du gått upp mycket i vikt. Det är inte så konstigt och det mesta är vätska som försvinner av sig själv efter att du fött. Sluta inte äta eller försök hålla igen. Du och ditt barn behöver mycket näring så här i slutet av graviditeten. Antagligen tänker du mycket på förlossningen. Hur skall det bli? Kommer jag att klara förlossningssmärtan? Frågor och tankar avlöser varandra. Skriv gärna ner dem, prata både med din partner och med barnmorskan. De allra flesta kvinnor brukar komma till en punkt när man känner sig redo. När man, om än spänd men också förväntansfull och beslutsam, inget annat vill än att få komma i gång med sin förlossning. Förbered er så gott ni kan och ta reda på så mycket som möjligt. Kunskap lugnar och ger större trygghet. En trygg mamma föder lättare och genom att vara avspänd och fokuserad kan smärtupplevelsen lindras av sig själv.


men hallå, jag går in i vecka 35 nu. Vart har tiden tagit vägen. Jag såg verkligen fram emot att få vara gravid igen och få njuta som sist men jag har verkligen inte hunnit. Känns ju som jag varit gravid en månad bara. Underbart är det iaf, de gånger jag tar mig tid till att njuta av graviditeten.


Men det är ju sjuttsingen bara 5 veckor kvar. Kanske bara 4 om barnmorskan får rätt. 3 om min pappa får rätt.


Jag är inte riktigt förberedd än. Jag vill suga på karamellen länge. Men det är väl snart dags att packa väskan och kolla igenom alla gamla kläder. Har nog bara sommarkläder i stl 50/56. Nu är det ju snart höst.
Blev ingen bild idag. Kvällen blev inte som jag tänk så jag orkar inte ta någon. Bjuder på en någon annan dag.

Inga kommentarer: